• image
  • image
  • image
  • image
  • image


Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. Legtöbbször nem marad más ilyen esetben csak a remény és a magány sajnos. Alapítványunkkal viszont szeretnénk a reményt megerősíteni és a magányt megszüntetni. Arról biztosítani a hozzánk fordulókat, hogy nem maradnak egyedül abban a küzdelemben amit a betegségükkel, sorsukkal és állapotukkal kell megvívniuk. Mi mellettük fogunk állni és segíteni fogunk, ha ők is így szeretnék. Ehhez mindössze annyit kell tenniük, hogy megkeresnek minket és a segítségünket kérik. Legyen ez akár életviteli tanácsadás, mindennapi gondokban történő segítségnyújtás vagy rendszeres csoportfoglalkozás. Próbálunk olyan lehetőségeket biztosítani a rászorulóknak, melyek segíthetik őket az életvitelükben. Olyan egyéni és csoportfoglalkozásokat tartunk melyek javíthatnak az állapoton, megerősíthetik a beteget mentálisan és fizikálisan is. Ezeket speciális odafigyeléssel, gyakorlatokkal, eseményekkel, kirándulásokkal és zenés rendezvényekkel szeretnénk elérni.

Magyar Segítő Kezek Alapítvány 2018-as éves beszámolója


A Magyar Segítő Kezek Alapítvány tényleges működését 2018 januárjában kezdte meg, alapítására 2017 második félévében került sor. Ez év elején az alapítvány sikeresen felvett két megváltozott munkaképességű személyt EFOP támogatás keretében. Munkatársaink online, és irodai adminisztrációs feladatokat látnak el, melyek segítik az alapítvány gördülékeny működését. Kezdetben megterveztük az alapítvány idei fő feladatait, célkitűzéseit. Legelső feladatként a háttérmunkálatoknak láttunk neki. Kiépítettük a közösségi médiafelületeken megjelenésünket (Facebook, Twitter, Instagram, Google+, Youtube) és az alapítvány honlapja is működésbe lépett (http://www.hhhands.eu). Adatbázisokat készítettünk, melyek segíthetik a kapcsolatok kiépítését egyéb már működő helyi és közelben található szervezetekkel. Fő feladataink közé tartozik az alapítványunk számára egy egri telephely kialakítása; csoportos tréningek elindítása (látástréning, Sclerosis Multiplex tréning, izomdisztrófia tréning); előadássorozat indítása több témában (egészséges életmód, motivációs előadások, pozitv életszemlélet); munkaerő bővítés (személyi segítők, önkéntesek bevonása); együttműködés kiépítése hasonló civil és cél szervezetekkel, egyesületekkel; mesemondó délután és kabalajáték osztás szervezése az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben a gyermekosztályon fekvő gyermekeknek; rászoruló szervezetek számára ruha adományozás. Ebben a hónapban sikeresen leadtuk a Nemzeti Együttműködési Alap által meghirdetett „Civil szervezetek működési támogatása 2018” és a „Civil szervezetek szakmai programjának támogatása 2018” elnevezést viselő pályázatokat.

Februárban nekiláttunk programjaink részletes kidolgoásának, elkezdtük felvenni a kapcsolatot motivációs előadókkal, doktorokkal, szakemberekkel, akik segítségével fogjuk lebonyolítani előadásainkat. Folytatódtak a webes háttérmunkálatok illetve az adatbázisok töltése, kezelése. Igényfelmérést végeztünk (szóbeli megkérdezés), hogy milyen segítségre lenne szükségük, miket szeretnének a beteg emberek, amivel mi támogatni tudjuk őket. Kollégáink folyamatosan figyelték az aktualitásokat, pályázati lehetőségeket.

Márciusban elindítottuk az első csoportfoglalkozásunkat, amellyel a látássérülteknek illetve szem problémákkal küzdőknek szeretnénk segíteni. A csoport 4-6 fővel indult és kéthetente találkozik, aminek létszámát a későbbiekben bővíteni szeretnénk. A csoport tagjai megismerkedtek többféle szemlazító technikával és megtanulták a szem környéki izmok ellazítását is. Ebben a hónapban már éles tartalommal tudtuk tölteni a közösségi médiafelületeinket (pl: filmajánlók, egészséges ételreceptek stb.). Az egyik munkatársunk, távoktatási program keretében, melyet a Távoktatási Intézet által meghirdetett pályázaton sikerült elnyernie, elkezdte a felkészülést a minősített pályázatíró, pályázati figyelő szakmódszertani záróvizsgájára, melyre áprilisban került sor. Hónap végén beadásra került a Tesco Global Zrt. által meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” pályázatunk. Továbbá az alapítvány közreműködött egy súlyos beteg fiatalember és családja számára tetőfelújítás megtervezésében, közreműködő partnerek keresésében.

Áprilisban folytatódtak a látástréning csoportunk foglalkozásai, elmondhatjuk, hogy beszámolóik alapján a résztvevők pozitív hatást érzékeltek a tréninget követően. Ingatlanközvetítőkkel történt meg a kapcsolatfelvétel, mivel szeretnénk az alapítványnak egy központot létrehozni Egerben. A fentebb említett kollégánk sikeres minősített pályázatíró, pályázati figyelő szakmódszertani záróvizsgát tett jeles eredménnyel. Nagyon büszkék vagyunk rá. Ebben a hónapban került sor több pályázatunk elbírálására. A Tesco Global Zrt. által meghirdetett „Ön választ, mi segítünk” pályázat eredményhirdetésére, melyen sajnos nem sikerült pályázati forráshoz jutnunk. A Nemzeti Együttműködési Alap „Civil szervezetek működési támogatása 2018” pályázaton alapítványunk 500.000 forint összegű támogatásban részesült. A „Civil szervezetek szakmai programjának támogatása 2018” pályázat valószínűleg májusban hirdet eredményt.

Májusban kollégánk számára folytatódott a képzés, május 23.-án került sor a következő szakmódszertani záróvizsgája, amely pályázati bíráló, monitoring szakértő névre hallgat. A szakmódszertani záróvizsga akadályait sikeresen vette, jó eredménnyel zárt. Gratulálunk! Folytatódott a motivációs trénerekkel, orvosokkal, szakemberekkel történő kapcsolattartás. Ebben a hónapban találkoztunk Budapesten Trexler Erik 19 éves, fogyatékkal élő motivációs előadóval. Az ingatlanközvetítők ajánlatai alapján megtekintésre került néhány felkínált ingatlan, hogy megfelelnek-e az alapítvány működési követelményének. Eddig sajnos még nem sikerült megtaláltunk megfelelő ingatlant. A leendő előadásainkhoz is elkezdtük keresni helyszínt és szponzorokat, akik támogatják munkánkat. Két lehetséges helyet sikerült találni, az intézményekkel folyik a kapcsolattartás és a szervezés. Alapítványunk közreműködött egy Sclerosis Multiplex betegségben szenvedő barátunk gépjármű vásárlásában. Pályázat összeállításában és benyújtásában segítettünk egy másik mozgássérült ismerősünkön az AUTÓPLUSZ-2018-2 pályázati dokumentáció kapcsán.

Júniusban ruhaadományozást kezdtünk el szervezni lakóotthonban élő gyerekek számára, melyre majd júliusban kerül sor. Pályázatot írtunk ki „Nyújtsd a kezed” címmel, amelyen sérült vagy fogyatékkal élő emberek számára adunk lehetőséget az alapítványunk logójának megtervezésére. Felvettük a kapcsolatot az egri Agria Parkkal egy, 2019-ben szervezendő fotó/festmény/rajz/művészeti kiállítással kapcsolatban. Adatbázis készült az egri szociális intézményekről és otthonokról, néhány intézménnyel fel is vettük a kapcsolatot.

Júliusban egy újabb budapesti látogatásunk során találkoztunk Lippai Mariannával az Életkedv blog írójával, akit szeretnénk, ha az előadás sorozatunkban részt venne majd, mint előadó és beszélgető partner. Július 23.-án került sor az első ruhaadományozásunkra, amellyel a Mónosbéli Gyermekotthon lakóin segítettünk. Leginkább serdülő fiatalok számára jutattunk el jó minőségű nadrágokat, felső ruházatot, sapkákat és egyéb kiegészítőket, aminek nagyon örültek a gyerekek és az intézmény vezetői. Ebben a hónapban egy hallássérült sorstársunknak segítettünk álláskeresésben és állásinterjúban ami sikeres volt, azóta is folyamatosan dolgozik ezen a munkahelyen.

Augusztusban felvettük a kapcsolatot helyi pincészetekkel, megtekintettük őket és kiválasztottuk az előadásaink helyszínének legmegfelelőbbet. Ebben a hónapban vásároltunk kerti bútorokat és kiépítettük a csoportfoglalkozások helyszínét.

Szeptemberben elkezdtük az első motivációs beszélgetésünk megszervezését. Augusztus elején lehetőséget kaptunk a Gál Tibor pincészettől, hogy az alapítvány a motivációs beszélgetéseit a Fúzió borbár különtermében tarthassa. Remek helyszínen, megfelelő körülmények között, akadálymentes helyszínen. Trexler Erik motivációs előadó e hónap 29-én volt a vendégünk mely beszélgetésről itt láthatóak a fotók. Ebben a hónapban kezdtük el szervezni a 2. és 3. motivációs beszélgetésünket is és tervezni az arculatot és látványtervet a háttérhez.

Októberben folytattuk az előadásaink szervezését, meghirdettük a 2. és a 3. beszélgetésünket a közösségi médiákban. Nyomdákkal vettük fel a kapcsolatot, hogy az elképzelt és megtervezett arculatot megvalósítsuk. Október 27-én vendégül láthattunk a Fúzió borbárban 2 nagyszerű embert, Kurucsai Szabolcsot a vak szakácsot és Bovier Györgyöt, egy válogatott kerekesszékes teniszezőt. Remek 2 órát beszélgettünk és boroztunk a jelenlevőkkel közösen. Erről a rendezvényünkről is készültek fotóink melyeket itt találhattok. Nagy erőkkel folynak a novemberi Lippai Marianna estjére is az előkészületek, melyet nagy érdeklődés előz meg. Olyannyira, hogy e miatt már egy következő, januári rendezvényre is le kellett szerződnünk az előadóval, mert rengeteg érdeklődőnek nem maradt lehetősége belépőt váltani.

A jövő évre is tele vagyunk tervekkel, elképzelésekkel. 2019-ben még négy-öt előadást szeretnénk megszervezni és lebonyolítani. Tervezzük elindítani a további csoport tréningeinket és bővíteni is azokat masszázzsal, jógával, tornával. Megfelelő ingatlan felajánlása, megtalálása, bérbe vétele után pedig várjuk személyes találkozásra az érintett személyeket és a munkánk iránt érdeklődőket. Akik esetleg nem tudnak bejönni, mert olyan fokú a betegségük vagy az állapotuk, azok sem maradnak egyedül, mert az alapítvány rendelkezik saját gépjárművel, így személyesen házhoz tudnunk menni segítséget nyújtani. Kollégáink egész évben igyekeznek mindig naprakészek és tájékozottak lenni hogy a lehető legjobban és leghatékonyabban tudjanak segíteni a rászorultakon.